Debat og politik

Manglen på ambulancereddere vokser på landsplan, fagforening frygter for patienterne

Flere ambulancereddere flygter fra dårlige arbejdsvilkår. Fagforening frygter for patienterne. Foto: Reddernes Fagforening.

Ambulancereddere er en mangelvare i alle landets regioner. Det presser ambulancetjenesterne, og Reddernes Fagforening frygter for patienternes sikkerhed og for arbejdsvilkårene for de reddere, som endnu ikke er flygtet fra faget.

Region Hovedstaden mangler nu godt 50 ambulancereddere, og op mod 20 procent af dens ambulancer er ude af drift. I Nordjylland er utilfredsheden nu så stor, at redderne i en længere periode har nægtet at tage ekstravagter. Falck i Nordjylland går derfor på jagt efter personale i andre regioner. Men andre regioner mangler også folk. Det oplyser Reddernes Fagforening, som frygter at det vil gå ud over patienterne. 

”Redderne flygter fra de dårlige arbejdsvilkår. Mandskabsmanglen risikerer at gå ud over patienterne, hvis ikke vi snart får løst problemerne. Regionerne gør alt for lidt. Det går simpelthen for langsomt med at løse problemerne,” siger Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening. 

Forringede vilkår

Årsagen er ifølge ham, at Redderne over tid har fået så forringede vilkår, at de er begyndt at forlade faget. 

”De seneste tre overenskomster gav klare forringelser af reddernes arbejdsvilkår, og vikårene var i forvejen ikke for gode. Selv om der er mangel på os, så har regionerne med deres konstante udbud og konkurrencefokus presset priserne på reddere så meget i bund, at mange ikke vil være med mere,” siger Kim Volder Hammershøj. 

Sådan løses problemerne

En sikker løsning på problemet er at få en god brancheoverenskomst på tværs af alle arbejdsgivere, således, at arbejdsgiverne må konkurrere på andre parametre end reddernes lønninger og vilkår.

”Det er uforståeligt, at regionerne ikke tænker anderledes, når de har kendt til problemerne i flere år. Redderne udgør en væsentlig del af sundhedssystemet. Vi sørger for akutte patienter hurtigt kan få behandling uanset, hvor de er. Vi redder liv hver eneste dag og er med til at sikre sammenhængskraft i sundhedsvæsenet. Vi gør det under efterhånden kummerlige arbejdsforhold. Det burde være noget, som regionerne belønner frem for det modsatte,” siger Kim Volder Hammershøj. 

Han opfordrer regionerne til at mødes via fx Danske Regioner og nedsætte et udvalg sammen med offentlige og private arbejdsgivere og Reddernes Fagforening, som kan se på, hvordan man kan løse problemerne ved fx at indgå en landsdækkende brancheoverenskomst.

Kommentarer