Debat og politik

SF bryder dogme og vil opsige forliget om skolereformen

SF vil droppe forliget om skolereformen, så partierne kan stå frit efter et valg. Det udtaler SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark fredag til Politiken

Da SF i 2013 var i regering fik partiet gennemført en reform, der ville give længere skoledage, hvor ambitionen var, at der skulle være tid til at løbe og til at bygge stærekasser samt til flere timer i dansk og matematik.

I dag, ni år senere vil SF nu droppe forliget om skolereformen, så partierne kan stå frit efter et valg. SF vælger på den måde at bryde et dogme i dansk skolepolitik: nemlig, at brede forlig om skolen afløses af nye forlig, eller at forligsteksten justeres i enighed.

Politiken fredag spørges SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark om hvorfor?

– Jeg er bange for, at der vil gå fire år mere, før man får ændret på den stramme styring af skolen, som er skidt både for børnene og for lærerne. Vi ser en eksplosion i børns og unges mistrivsel. Det handler ikke om skolen alene, men det handler også om skoler. Derfor er man er nødt til at se på, at Danmark er et af de lande i verden, hvor børn bruger længst tid i skolen«, siger han.

På spørgsmålet om ikke SF risikerer at sætte det brede samarbejde over styr, svarer Jacob Mark

– Jeg har ikke et ønske at om at sætte det brede samarbejde over styr. Det er godt for folkeskolen, at man samarbejder bredt, så der ikke kommer store justeringer hele tiden. Vi skal også samarbejde bredt med organisationer og fortsætte samarbejdet ’Sammen om skolen’ siger han.

– For at sige det ligeud, er det her også en presbold til socialdemokraterne forud for eventuelle regeringsforhandlinger. Vi vil kræve, at man sætter skolevæsenet i Danmark mere frit for børnenes skyld. Det skal Socialdemokratiet ikke kunne afvise med henvisning til forliget om skolereformen.

Læs hele interviewet i Politiken fredag her

Kommentarer